Världens 5 dyraste katter → en komplett lista!

Världens 5 dyraste katter → en komplett lista!
Spread the love

Alla älskar sin katt, oavsett hur dyr hen är. I den här artikeln pratar vi mer om världens 5 dyraste kattraser, och vilka faktorer som gör att de kostar så mycket pengar. I slutet av artikeln uppmärksammar vi även hur du kan finansiera ett köp av en dyr katt.

 

Vilken är den dyraste katten?

Det är Savannah som är världens dyraste katt. En katt av rasen Savannah kostar cirka 210 000 kronor. De första generationerna av savannah-katterna var mycket aggressiva och vilda, vilket man kan förstå då de lever i Saharas vildmarker. Det finns numera savannah som är tama och snälla.

 

5 katter som är dyrast i världen

  1. Savannah, som kostar omkring 200 000 kr.
  2. Bengalen, som kostar omkring 60 000 kr.
  3. Nakenkatten, som kostar omkring 50 000 kr.
  4. Russian blue, som kostar omkring 20 000 kr.
  5. Scottish fold, som kostar omkring 18 000 kr.

Nedan pratar vi mer om de dyra katter som precis nämnts i större detalj.

 

1. Savannah – som är världens dyraste katt

Savannah är en dyr, men samtidigt relativt vild katt med ursprung från Sahara. De väger strax över 9 kg, och är i grund och botten en tuff vildkatt som klarar av att leva på savannen. Om du köper en Savannah är det viktigt att du ber om en stamtavla.

Dels för att du ska kunna kontrollera att det är en renrasig katt du köper, men även för att du ska kunna kontrollera att katten inte är allt för nära besläktad med de savannah-katter som lever i Afrika. Savannah är inte en godkänd kattras i Sverige, och finns därför inte med i Sveraks kattregister.

 

2. Bengalen – en dyr katt som är släkt med leoparden

Den första bengalen föddes i Kalifornien, USA, och var en korsning mellan en leopard och en vanlig bondkatt. Bengaler är lekfulla, och de påminner mycket om en savannah till utseendet. De dyraste bengalerna som man ofta ser på utställningar får max vara fyra generationer från leoparden.

 

Läs mer: Ha råd med katt oavsett vad du tjänar

 

3. Nakenkatten – en snäll och atletisk katt

Nakenkatten, som kallas för peterbald på engelska härstammar från Ryssland. Nakenkatten är snäll samt lekfull, och har en förmåga att prata högljutt med såväl andra katter som sina ägare. Även om det finns nakenkatter för cirka 50 000 kr kan man få tag på en nakenkatt för cirka 10 000 kr.

Priset avgörs främst av stamtavlan, det vill säga nakenkattens renrasighet.

 

4. Russian blue – en lättlärd dyrgrip

Russian Blue härstammar som namnet antyder från Ryssland. Detta är en lättlärd katt med ett lugnt psyke, som gillar att leka med såväl vuxna som barn. Pälsen är silkeslen, och om man har tur kan man hitta en russian blue för bara 10 000 kronor. Medianpriset ligger dock på cirka 25 000 kr för en russian blue med en bevisat ren stamtavla.

 

5. Scottish fold – en gullig katt med nedfällda öron

Scottish fold-katter har en genetisk mutation som påverkar brosket i deras kroppar. Det är denna mutation som får rasens öron att sloka nedåt. Katter av rasen scottish fold gillar att busa samt leka, och är känd för att alltid vara snäll och tillgiven mot alla de möter.

 

2 sätt att finansiera dyra katter

 

1. Privatlån, med en ränta på cirka 7,5 %

Ett privatlån är ett bra val om du vill köpa en dyr katt. Du behöver inte pantsätta något, räntesatsen är relativt låg och avbetalningstiden är flexibel. Men du ska tänka på att det alltid är en bra idé att jämföra lån mot varandra innan du tecknar dig för ett nytt lån.

2. Snabblån, med en ränta på cirka 39 %

Snabblån har i regel en hög ränta, och är avsedda för att användas när låntagaren inte har något annat val. Om du exempelvis måste laga bilen för att kunna ta dig till jobbet kan ett snabblån vara en god idé. Men om du ska finansiera en dyr katt ska du välja ett annat lånealternativ i stället.

Tillbaka till toppen