Allt om norska skogkatter

Allt om norska skogkatter
Spread the love

Norsk skogkatt är en exklusiv kattras med halvlångt hår, och som namnet vittnar om härstammar de från Norge. Pälsen är relativt tjock, så även vattenavstötande, vilket innebär att norska skogkatter trivs väl i de kalla klimat som råder i Norden.

 

Vad kostar norska skogkatter?

En norsk skogkatt kostar cirka 7 000 till 10 000 kronor såvida de har rätt utseende samt en stamtavla som intygar kattens renrasighet. Som du själv förstår är den norska skogkatten förhållandevis påkostad, men det finns även fler kattraser som är dyra.

 

Hur beter sig norska skogkatter?

Som Cattime.com förtydligar är norska skogkatter i regel sociala samt kärvänliga husdjur, som visar stor tillgivenhet till sina ägare såvida de behandlas på rätt sätt. Norska skogkatter är även intelligenta, och ger ofta ifrån sig ett lågt jamande läte när de vill småprata lite.

Norska skogkatter är även goda jägare, och kan med lätthet fånga råttor, möss samt färre fåglar. Utöver detta är de duktiga på att klättra. Norska skogkatter kan exempelvis klättra nedför ett träd framlänges, medan nästan alla katter av andra raser tvingas backa ned.

 

De norska skogkatternas historia

Denna kattras är mycket gammal. Under vikingatiden, närmare bestämt cirka 1000 år efter kristus, tog vikingarna hem brittiska bondkatter som parade sig och tack vare evolutionen fick sitt säregna utseende. De norska skogkatterna betraktades dock som vanliga bondkatter fram till 1930-talet, men i samband med att en mindre grupp skogkatter ställdes ut i Tyskland fick de stor uppmärksamhet av domarna.

Det andra världskriget satte dock stopp för uppmärksamheten, och rasen föll i glömska fram till omkring 1970. Därefter uppmärksammades kattrasen återigen, och numera föds norska skogkatter upp i hela världen; men främst i Norden samt USA. I USA benämns rasen som ”Norwegian Forest cat”.

 

Läs mer: Här listas alla kattklubbar i Sverige.

 

Fysiska egenskaper

Honorna väger i regel från 3,6 till 8 kg, medan hanarna oftast väger omkring 4,5 till 9 kg. Förutom den vatten- och köldavvisande pälsen har de även en fluffig svans samt stora och breda öron. Norska skogkatter kan leva inomhus, men trivs tack vare sin jaktinstinkt och smidiga kropp bäst som utekatter.

 

Sjukdomar och hälsoproblem

Njurproblem samt hjärtproblem är relativt vanligt förekommande. Utöver detta drabbas en extremt liten minoritet av alla norska skogkatter av neuromuskulär degeneration, vilket nästan alltid leder till att katten avlider.

Det finns dock DNA-test som avslöjar huruvida en specifik norsk skogkatt är bärare av den sjukdomen, så alla norska skogkatter som delta i avelsprogram bör testas för GSD IV. Likt många andra kattraser kan även norska skogkatter drabbas av höftproblem, men det är dock ovanligt.

 

I videon nedan pratar Animal Planet mer den norska skogkatten.

Tillbaka till toppen