Så mycket kostar en dyr katt

Så mycket kostar en dyr katt
Spread the love

Är du intresserad av att skaffa en ny familjemedlem i hemmet? Katter är idag en av de vanligaste husdjuren att ha hemma. Många väljer att skaffa en katt eftersom det oftast innebär mindre arbete än en hund, dessutom är det en helt annan djurart som miljoner personer i världen älskar.

Skogkatter eller huskatter är givetvis billigare än att köpa en renrasig katt, oavsett om det är en hane eller en hona. Det är dock inte bara priset på katten och kattmat som räknas in när man räknar ut månadskostnaden. Vaccination, leksaker, kattsand, försäkringar, veterinärkostnader och koppel samt andra utgifter behöver man som kattägare också ha i åtanke.

Det är dessutom viktigt att du har tecknat en försäkring på din katt. Detta kommer hjälpa dig om katten behöver gå till veterinären, då det annars kan bli skyhöga kostnader. Du kommer fortfarande behöva betala självrisk och genom att ha en budget kommer du kunna betala dessa kostnader utan några problem.

En renrasig katt kan kosta allt mellan 7000 kronor och uppåt. Det finns vissa raskatter som kan kosta hela 20.000 kronor eller mer. Se dock bara till att betala för en katt som har en stamtavla, som stryker att det faktiskt är en raskatt. Har katten inte en stamtavla så kommer denna räknas som en huskatt. Priset på en huskatt är betydligt billigare, men utgifterna för alla tillbehör som behövs kommer fortfarande behöva betalas varje månad.

Så vad är kostnaden per månad att ha katt egentligen? Det finns förstås inga raka svar, utan endast uppskattningar. SVERAK har skrivit på sin hemsida att en viktig sak att tänka på är att du har råd med oförutsedda utgifter som har med katter att göra, som t.ex. veterinärbesök och försäkringar. 

Kattmat går runt på 300 kronor per månad, men siffran höjs givetvis beroende på vad för slags foder som du köper. Detsamma gäller även om du vill köpa kattgodis eller vitamintillskott till din katt.

Månadskostnaden varierar därför beroende på dig som kattägare. Priset kan ligga på så lite som 4000 kronor per år och upp till 10.000 kronor eller mer varje år. Köper du en utekatt finns det större risk att katten blir sjuk och behöver gå till veterinären, vilket kan bli dyrt. Ska du köpa katt bör du därför alltid ha en budget för veterinärkostnader, så att du har möjlighet att betala dessa kostnader om något skulle ske.

Det kostar alltid att ha ett husdjur och katter är inget undantag. Därför bör du alltid tänka igenom ditt beslut innan du skaffar din nya familjemedlem. Ju bättre ställt du har, desto bättre ställt kommer helt enkelt din katt ha det.

Tillbaka till toppen