Hur du är en klimatsmart kattägare

Spread the love

Att vara klimatsmart handlar inte längre enbart om att undvika flyget på semestern, cykla istället för att köra bil, handla närproducerat, undvika kött eller andra enstaka åtgärder. Det är inte så att någon av alla de där sakerna är dåliga, och allihop är bättre än att inte göra någonting alls. Att vara klimatsmart nu och i framtiden handlar snarare om att låta medvetna val styra en mot hållbarhet i alla livets skiftande situationer.

Ska katten också bli klimatsmart?

Nja, att kräva av katten att den ska bli klimatsmart vore nog att ta i en aning. Däremot kan man ju ge den de rätta förutsättningarna. För med alla husdjur som finns i Sverige har de en mycket stor påverkan på klimatet, på ungefär samma sätt som människan.

Maten

Maten är en viktig faktor ifråga om miljövänligt kattägande. Till att börja med vore det bra om fler köpte kattmat med svenska råvaror. De flesta av oss vet ju till exempel att det inte simmar så många tonfiskar i svenska vatten, så den som ligger i kattmaten har ju fått fraktas en bit för att komma hit. Det finns också anledning att tänka på andra ingredienser än tonfisk i maten. Även om katter sannolikt inte mår helt bra av att äta en uteslutande vegetarisk kost, kan en större del av maten vara vegetabilisk. På det sättet används mindre mark till produktion av köttdjur som sedan slutar i en liten burk med kattmat.

Förpackningar

Just det där med kattmatsburkar tar oss direkt till en annan fråga. Nämligen den om storleken på kattmatsburken. Ju större burkar, desto bättre är det. Ännu bättre är det om man helt slutar med annat kattfoder än torrfoder som oftast kan produceras med mindre kött och mindre klimatpåverkande förpackningar. När det gäller torrfoder vore det däremot önskvärt om det fanns förpackningar som var plastfria.

Second Hand

Många människor kan av en eller annan anledning inte längre ha katt. Oftast innebär det att de har en hel upsättning kattgrejor undangömda någonstans. Genom att ta över deras gamla saker som fortfarande är i gott skick, slipper man att nya kattlådor, burar och leksaker produceras helt i onödan. Vi vet ju alla att mindre produktion och slit och släng leder till minskade utsläpp av växthusgaser.

Materialval

När man köper nya saker är det viktigt att tänka över vilka material sakerna är tillverkade av. Plast är ett fruktansvärt material ur miljöhänseende, så det bör man undvika i möjligaste mån. Nästan alla saker som tillverkas i plast kan också tillverkas i trä, eller något annat material. Oavsett vilket annat naturligt material man väljer, leder det inte till farliga mikroplaster i våra vatten och skadliga ämnen som tar väldigt många år på sig att brytas ner.

Avslutning

Att se sin katt leka runt eller att göra nytta genom att fånga möss är fantastiskt. Att inte tänka längre än till sin egen katt är däremot inte alls snällt. Det finns kattdjur och andra djur runtom i hela världen som lider av klimatförändringarna. Låt inte din katt bidra till det.

Tillbaka till toppen