Ha råd med katt oavsett vad du tjänar

Ha råd med katt oavsett vad du tjänar
Spread the love

Att skaffa en katt är ett suveränt sätt att få en fast punkt i tillvaron. Samtidigt kan en katt vara en god kamrat i många år, och även om den kräver ansvar av dig som ägare så ger den mycket tillbaka i form av sällskap och ömhet. Därför är det inte konstigt att katter är ett av de allra vanligaste husdjuren i Sverige. Det kan dock vara dyrare att äga katt än många först förstår.

Inte nog med att katten själv kostar, det finns dessutom löpande utgifter som behöver betalas. Katten kommer behöva mat, medicin, leksaker och föra med sig fler kostnader än man kan tänka sig. Därtill är det en god idé att skaffa en billig kattförsäkring eller ett eget sparande för kattens skull. På så sätt är du redo om olyckan skulle vara framme, om katten blir sjuk eller något annat sker som medför en oväntad utgift. När man ska spara till sin katt så bör man därför se sig om efter det bankkonto med bäst sparränta just nu.

Ha råd med att köpa katt

När du sparar pengar med sparränta så innebär detta att du får ränta på dina pengar. Underskatta inte hur mycket dina pengar kan förräntas på kort tid om du bara har rätt typ av bankkonto! För att hitta det bankkonto med högst sparränta så får man dock se som om på marknaden efter vilken bank har bäst sparränta. Den sparränta Swedbank eller den sparränta SEB har ligger oftast relativt lågt sett.

Om man istället söker sig till en mindre bank så kan man hitta ett bankkonto med avsevärt högre sparränta. Detta kan dock kännas olustigt för vissa. Stora och välkända banker betraktas ofta som ”säkrare”, bara för att man känner till dem bättre. Att en bank är mindre behöver dock inte innebära att den inte går att lita på. Det enda du behöver göra är att hitta en mindre bank som ger dig insättningsgaranti.

Vad är insättningsgaranti?

Insättningsgaranti innebär att staten går i god för att du kommer få ut de besparingar du har hos banken. I händelse av att den bank du har ditt sparande hos går i konkurs eller hamnar på obestånd så betalar staten då ut upp till 950 000 kronor av ditt sparande till dig. Det innebär att du kan ha ett sparande även hos en liten bank och fortfarande känna dig trygg. 

Sparkonton och sparränta kan dock skilja sig åt. Man gör ofta skillnad på rörlig sparränta och fast sparränta. Den som har ett sparkonto med fast sparränta har i regel bundit upp sitt sparande på flera år. Ett rörligt sparkonto med rörlig sparränta, å andra sidan, går att komma åt när som helst.  Om du ska lyckas hitta bäst sparränta för dig som är en kattägare så bör du nog undersöka rörliga sparkonton.

Man vet aldrig när olyckan är framme och din katt behöver lite extra tillsyn. Då kan det vara skönt att ha sparat ihop en buffert, med hjälp av ett bankkonto med sparränta, som ser till att du kommer på fötter och din katt kommer på tassarna igen.

Tillbaka till toppen